TYÖPAIKKAINFO 15/2016, RAHANKÄSITTELYPALVELUT-ALA

7.6.2016

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn jäsentiedote 6.6.2016

Rahankäsittelypalvelut-alan kilpailukykysopimus

PAUn liittohallitus hyväksyi kilpailukykysopimuksen mukaiset neuvottelutulokset kolmeen työehtosopimukseen, joita ovat Viestinvälitys- ja logistiikka-alan, Informaatiologistiikka-alan ja Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus. SAK:n hallitus päätti perjantaina 3.6. hyväksyä neuvottelutulosten kattavuuden ehdollisena. Kilpailukykysopimus syntyy, mikäli Metalliliiton valtuusto hyväksyy oman neuvottelutuloksensa 10.6. Maan hallitus ilmoitti aiemmin viime viikolla tukevansa sopimusta verohelpotuksilla.

Taustalla hallituksen pakkolait

Kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos korvaa hallituksen pakkolait. Pääministeri Juha Sipilän johtama hallitus ilmoitti viime syksynä heikentävänsä pysyvästi pakottavalla lainsäädännöllä työntekijöiden ja toimihenkilöiden työehtoja. Hallituksen listalla oli sairauslomien muuttaminen osin palkattomiksi, vuosilomien lyhentäminen 30 päivään, arkipyhien (helatorstai ja loppiainen) muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi sekä ylityö – ja sunnuntaikorvauksien leikkaaminen.

Pakkolakipaketilla hallitus halusi rajoittaa työntekijöiden sopimusoikeutta merkittävästi. Mikäli hallituksen päätökset olisivat toteutuneet, olisi se käytännössä tarkoittanut loppua työehtosopimusten yleissitovuudelle ja pakottavaa lainsäädäntöä paikalliseen sopimiseen. Tämän lisäksi hallitus olisi päättänyt myös lisäsäästöistä ja veronkorotuksista.

Kilpailukykysopimuksen (kiky) tavoitteena on vauhdittaa Suomen talouskasvua ja työllisyyttä. Sopimus pidentää vuosityöaikaa 24 tunnilla ja siirtää osan työnantajamaksuista työntekijöille.

Vuosityöajan pidentäminen

Kilpailukykysopimuksen yhtenä osana on jatkaa työehtosopimuksia vuodella, joten Rahankäsittelypalvelut-alan työehtosopimus on voimassa 31.10.2017 saakka. Työehtosopimukseen ei tehdä palkkoja tai muita kustannusvaikutteisia työehtoja koskevia muutoksia.

Vuosittaista työaikaa pidennetään 1.1.2017 lukien keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta. Osa-aikaisilla työntekijöillä työajan pidentäminen tehdään työajan suhteessa. Osa-aikainen, jonka työsopimuksen mukainen työaika on 6 tuntia päivässä, vuosityöajan pidennys on 6 / 8 x 24 = 18 tuntia.

Kalenterivuoden aikana työsuhteessa tai työajassa tapahtuvat muutokset otetaan huomioon työajan pidennystä määriteltäessä. Jos kokoaikainen osa-aikaistetaan 1.7 lukien 4 tuntiin, niin tällöin välillä 1.1 – 30.6 vuosityöajan pidennys on 12 tuntia ja välillä 1.7 -31.12 kuusi tuntia.

Miten vuosittainen työajan pidennys toteutetaan?

Pidentämisestä sovitaan ensisijaisesti paikallisesti ja sopijaosapuolena on pääluottamusmies. Paikallisen sopimisen neuvottelut tulee saada vuosittain päätökseen 30. marraskuuta mennessä.

Jos paikallisesti pääluottamusmiehen ja työnantajan edustajan kanssa käytävissä neuvotteluissa ei päästä yhteisymmärrykseen vuosittaisen työajan pidentämistavasta, niin silloin tulevat seuraavat määräykset voimaan.

Palkkaliite 1 piirissä olevilla, pekkasjärjestelmää noudattavilla työntekijöillä työajan pidennys toteutetaan vähentämällä työajan lyhennysvapaan enimmäismäärää nykyisestä 12,5 työpäivästä / 100 tunnista 1.1.2017 lukien enintään 9,5 työpäivään/76 tuntiin kalenterivuodessa. Pekkasjärjestelmän piirissä olevien osalta ei voitu tehdä päivittäistä/viikoittaista työajan pidennystä, koska työaikalain mukaan työpäivän pituus ei voi olla keskimäärin yli 8 tuntia päivässä tai yli 40 tuntia viikossa.

Liitteen 6 ”Työajan lyhentäminen rahankäsittelypalveluissa” vapaan kertymistä kuvaava taulukko on 1.1.2017 lukien seuraava:

23 työpäivää = 1 vapaa päivä (= 8 tuntia)

46 työpäivää = 2 vapaa päivää (= 16 tuntia)

69 työpäivää = 3 vapaa päivää (= 24 tuntia)

92 työpäivää = 4 vapaa päivää (= 32 tuntia)

115 työpäivää = 5 vapaa päivää (= 40 tuntia)

138 työpäivää = 6 vapaa päivää (= 48 tuntia)

161 työpäivää = 7 vapaa päivää (= 56 tuntia)

184 työpäivää = 8 vapaa päivää (= 64 tuntia)

207 työpäivää = 9 vapaa päivää (= 72 tuntia)

210 työpäivää = 9,5 vapaa päivää (= 76 tuntia)

Palkkaliitteen 2 toimihenkilötehtävissä kokoaikaisen toimihenkilön säännöllinen työaika muuttuu 1.1.2017 lukien siten, että päivittäinen keskimääräinen työaika pitenee 6 minuuttia, 7 tuntiin 36 minuuttiin päivässä ja keskimääräinen työaika viikossa on 38 tuntia.

Osa-aikaisten työntekijöiden osalta työajan pidentäminen toteutetaan mahdollistamalla työnantajalle määrätä työntekijä rajatussa määrin osallistumaan palkattomasti työajan ulkopuolisiin koulutuksiin ja tilaisuuksiin yhdessä tai useammassa osassa. Palkaton koulutus ei voi olla normaaliin työntekoon rinnastuvaa tai verrattavaa työtehtävien tekemistä, eikä sillä tarkoiteta tavanomaista omiin tai uusiin työtehtäviin perehdytystä.

Vapaapäivälle määrättävän palkattoman koulutuksen tai tilaisuuden kesto on vähintään 6 tuntia, ja niistä ilmoitetaan työntekijälle neljä viikkoa ennen koulutuksen toteutumista, ellei paikallisesti toisin sovita.

Osa-aikaeläkkeelle siirtyneen / siirtyvän työaika vuodelle 2017 (työehtosopimus liite 5) lasketaan ottamalla huomioon lyhennetyt pekkaspäivät ja arkipyhät. Uusi viikoittainen keskimääräinen työaika, josta lasketaan osa-aikaeläkeläisen suhteellinen viikkotyöaika, on 37 tuntia 5 minuuttia.

Työehto-osapuolet perustavat tarvittaessa seurantaryhmän, joka ottaa kantaa työajan pidentämisen toteuttamiseen tulkinnanvaraisissa tilanteissa.

Paikallinen sopiminen poikkeustilanteissa (selviytymislauseke)

Jos paikallisesti todetaan, että taloudelliset olosuhteet ovat muodostuneet vaikeiksi ja että yritys joutuu vakavasti harkitsemaan työvoiman käytön sopeuttamista tilanteeseen liittyen, voidaan paikallisesti sopia työehtosopimuksen määräyksistä poikkeamisesta. Käytännössä selviytymislauseke tarkoittaa sitä, että pääluottamusmies voi irtisanomiseen tähtäävän yhteistoimintaneuvottelujen uhatessa neuvotella voitaisiinko YT:t välttää sopimalla määräaikaisista heikennyksistä työehtoihin.

Lisätietoja kilpailukykysopimukseen liittyvistä asioista antaa:

Pääluottamusmies Sami Kymäläinen: 050 525 8380

Liittosihteeri Esko Hietaniemi: 0400 467 788

Lakimies Iikka Avela: 043 825 5311