UUDENMAAN VARHAISJAKELUN YT-TIEDOTE 5/2016

31.8.2016

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn jäsentiedote 31.8.2016 - ILMOITUSTAULULLE!

Uudenmaan varhaisjakelun irtisanomiset todella kovia

Uudenmaan varhaisjakelua koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät keskiviikkona 31.8. Neuvotteluiden kohderyhmään kuului 547 henkilöä. Arvion mukaan vakinaisen henkilöstön irtisanomistarve on enintään 232 henkilöä, joista arviolta 94 voidaan hoitaa vapaaehtoisin ratkaisuin (Uusi Polku – hakemukset, myös harkinta-ajalla olevat, eläköitymiset yms.). Neuvottelujen alkaessa arvioitu irtisanomistarve oli 370 henkilöä.

Tuotantotyöntekijöiden osalta vakinaisen henkilöstön irtisanomistarve on enintään 193 henkilöä, josta arviolta 86 voidaan hoitaa vapaaehtoisin ratkaisuin.

Varhaisjakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Pertti Miettinen pitää irtisanottavien määrää joka tapauksessa todella kovina.

”Tällaisessa tilanteessa työnantajan keinot ovat kovat. Irtisanotuksi tulevien määrä on todella suuri ja mahdollinen työttömyys ei ole kenenkään toiveissa. Huolta aiheuttaa myös se, kuinka varhaisjakeluun jäävät lehdet kyetään pienemmällä porukalla hoitamaan niin, että työssä jaksaminen tulee huomioitua.”

Toimihenkilöiden vakinaisen henkilöstön irtisanomistarve on enintään 39 henkilöä, josta arviolta 8 voidaan hoitaa vapaaehtoisin ratkaisuin. Toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Hannu Rantanen arvostelee toimihenkilöiden irtisanomisia.

”Esimiestyön uudelleenorganisointi aiheuttaa pelon siitä, pystyvätkö esimiehet ja varhaisjakelun valvojat enää vastaamaan työntekijöiden ja asiakkaiden tarpeisiin”.

Sanomalehtien varhaisjakelu jatkuu kuten aikaisemminkin Postin hoitamana Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla sekä osassa Uuttamaata.

Yt-neuvottelujen taustalla Sanoman ilmoitus

Yt-neuvottelujen taustalla on Sanoman ilmoitus Postille siitä, että se luopuu varhaisjakelusta osalla Uudenmaan aluetta. Samalla Sanoma tarkastelee kyseisellä alueella uusia jakeluratkaisuja. Taustalla on lehtiyhtiöiden taloudellinen ahdinko. Sanoman ilmoituksen myötä suurin osa varhaisjakelutyöstä tulee lakkaamaan ja tästä syystä Posti irtisanoi Uudenmaan alueella yhteisjakelulehtien varhaisjakelusopimukset kesäkuun aikana. Sanomalehtien tilaus- ja jakelumäärien jatkuvan vähentymisen vuoksi sanomalehtien jakeluun ja jakelukustannuksiin on etsitty uudenlaisia ratkaisuja varhaisjakelun kannattavuuden parantamiseksi. Edellisistä syistä johtuen Posti tarkastelee myös varhaisjakelun nykyistä johtamisjärjestelmää uudelleen.

Täsmentyneet henkilöstövaikutukset

Irtisanomisten lisäksi osalle henkilöstöä voi tulla muutostarpeita nykyisiin työsopimuksiin tehtävän, työyksikön ja/tai palkan suhteen sekä muihin työsopimuksessa mahdollisesti mainittuihin ehtoihin, myös tehtävänimikkeeseen. Osa tehtävistä ja vastuista voivat olla olennaisesti erilaisia kuin nykyiset tehtävät.

Osa-aikaistamisia voi tulla arvion mukaan enintään 6 henkilölle ja osa-aikaisten tuntien vähentymistä. Suunniteltu muutos voi aiheuttaa myös työtilojen järjestelyjä. Osalle henkilöstöä voi tulla muutoksia työaikajärjestelyihin.

Suunnitellut vähennykset toteutetaan arviolta loka-tammikuun aikana.

Mikäli henkilö haluaa tuoda huoltovelvoitteen eli huollettavien lasten lukumäärän työnantajan tietoon vähentämisjärjestystä huomioitaessa, tulee henkilön ilmoittaa tieto omalle esimiehelleen maanantai-iltapäivään 5.9. mennessä.

Eteneminen neuvottelujen päättymisen jälkeen

Posti julkaisee tuotantohenkilöstölle henkilöstötiedotteen Optima –ympäristössä keskiviikkona 31.8.2016. Tiedote postitetaan myös henkilöstön kotiosoitteeseen loppuviikon aikana. Kieliversio toimitetaan heti, kun se saadaan käännöstoimistolta. Toimihenkilöille järjestetään Skype –info neuvottelujen päättymisestä.

Toimihenkilöiden kanssa henkilökohtaiset keskustelut käynnistetään maanantaina 5.9. Tuotantotyöntekijöiden osalta keskustelujen suunnitellaan käynnistyvän 12.9. alkaen. Henkilökohtaisiin keskusteluihin lähetetään kutsu vähintään päivää ennen keskustelua.

Henkilöllä on mahdollisuus ottaa tukihenkilö mukaan keskusteluun. Henkilöiden kanssa, jotka ovat hakeutuneet Uusi Polku –ohjelmaan ja päättäneet lähteä Uuteen Polkuun, pyritään tekemään sopimukset mahdollisimman pian. Työsuhteen päättymispäivä on riippuvainen lehtitalojen jakelumuutoksen aikatauluista. Posti informoi Uuden Polun hakijoille lopetusajankohdasta niin pian kuin tieto lehtitaloilta on saatavilla.

Lisätietoja:

Pertti Miettinen, varhaisjakelun valtakunnallinen pääluottamusmies, puh. 040 735 7262 Hannu Rantanen, pääluottamusmies, tuotannon esimiehet ja asiantuntijat, puh: 0400 726 817 Kirsi Ojanperä, pääluottamusmies, sanomalehdenjakelu, Uusimaa, puh. 0400 909 242 Sari Salonen, työsuojeluvaltuutettu, sanomalehdenjakelu, Uusimaa, puh. 050 564 8672