Uudesta postilaista on tulossa katastrofi

7.12.2016

 

Tiedote. Julkaistu: 07.12.2016 klo 12:24 
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

Kirjeen kulkunopeuden hidastaminen lähes puoleen nykyisestä tarkoittaa käytännössä postinjakelun harvenemista 23 kertaan viikossa ja tuhansia työttömiä. Lakiesitys pakottaa myös jakelureittien kilpailuttamiseen, joka johtaa pakkoyrittäjyyteen. 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU näkee hallituksen postilakiesityksessä lukuisia ongelmia. 

Merkittävin heikennys lakiesityksessä liittyy yleispalvelukirjeen kulkunopeuteen, jolla on  suuri vaikutus viikoittaisiin jakelupäivien määriin. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että kirje voi viipyä matkalla peräti viikon. 

– Vaikka yleispalvelulähetysten eli postimerkillisten kirjeiden osuus kaikista postilähetyksistä on pieni, kirjeen riittävä kulkunopeus on taannut esimerkiksi sanomalehden kulkemisen päiväpostin jakeluverkossa viitenä päivänä viikossa, huomauttaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen

Haja-asutusalueen sanomalehtien lisäksi jakeluverkon romuttaminen hidastaa myös aikakauslehtien, vastausta vaativien viranomaiskirjeiden, sairaalakirjeiden, laskujen ja yhdistysten kokouspostin jakelua.  

– Jos kansalaiset ovat olleet Postin jakeluhäiriöistä käärmeissään jo nyt, niin voi vain kuvitella, millainen meteli syntyy, jos jakelua heikennetään entisestään. 

Yleispalvelun heikentäminen aiheuttaisi myös tuhansien työpaikkojen häviämisen ja osa-aikatyön lisääntymisen pelkästään postialalla. Sillä olisi heijastevaikutuksia myös media-alaan, painoalaan ja logistiikkaan. 

Postilakiesitys ei turvaa sanomalehden jakelua 

Maaseudun sanomalehtijakelun on vakuuteltu toimivan myös tulevaisuudessa, sillä ministeriAnne Bernerin mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa. 

– Lakiteksti ei anna samaa lopputulosta. Totuus on, että kirjeen kulkunopeuden hidastaminen mahdollistaa läpi maan jakelupäivien harventamisen kahteen kertaan viikossa. Sanomalehti on markkinaehtoinen tuote. Jos Posti nostaa sanomalehden jakelun hinnan niin korkeaksi, että sanomalehti ei osta jakelua Postilta, niin tällöin sitä ei Postin toimesta jaeta.  

Postinjakelu halutaan pois Postilta 

Lakiesityksessä Postille säädetään velvoite kilpailuttaa jakelu niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa eli haja-asutusalueella. 

- Suomen Posti on lähes 400 vuotta vanha laitos ja sillä on kiistatta paras kokemus postin jakamisesta. Jostain syystä Posti ei kelpaa nykyhallitukselle postioperaattoriksi, vaan postin pitäisi ulkoistaa postinjakelu ja harjoittaa muuta liiketoimintaa. Outoa logiikkaa, ihmettelee Nieminen. 

Jo nyt on ollut nähtävissä kehitys, jossa jakelu on siirtynyt yritykselle, joka työllistää vain ns. itsensätyöllistäjiä. He ovat usein pakkoyrittäjiä, joilla on työntekijän velvollisuudet työnantajaa kohtaan, mutta työantaja kohtelee heitä kuin yrittäjiä. 

- Halutaanko postinjakelusta ammatti, jota leimaa tulojen epävarmuus ja jolla on lähes mahdoton elättää itsensä ja perheensä?

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lausunto hallituksen postilakiesitykseen on luettavissa klo 14.00 osoitteessa www.pau.fi

Lisätietoja: Heidi Nieminen, puheenjohtaja, puh. 050 340 3217

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö. PAU:n jäseniä työskentelee myös muissa yrityksissä, OpusCapitassa, Avarn Security Oy:ssä ja Ahvenanmaan postissa. PAU on noin 30 000 jäsenellään alansa vahva edunvalvoja, joka ajaa jäsentensä taloudellisia, ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja.