Tauot perusjakelussa Viime aikoina perusjakelun työpaikkojen taukojen lukumäärät ja niiden pituudet ovat aiheuttaneet kysymyksiä. Tässä tiedotteessa on tarkempaa tietoa tauoista.
Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa kahvitaukoa koskevaan määräykseen ei ole kirjattu minuuttimääriä, mutta tämän kohdan osalta on olemassa pitkäaikainen käytäntö siitä, miten sopimuskohtaa on tulkittu. Työaikaan lasketun ruokatauon (palkallinen ruokatauko alle puoli tuntia, kun työaika on pitempi kuin kuusi tuntia) ja kahvitaukojen yhteenlaskettu aika on noin tunti 8 tunnin työvuoroa kohden. Tauot voi pitää työnteon kannalta sopivimpana aikana.
Kokonaistaukoajassa on hieman eroavaisuuksia eri työtehtävien ja työpaikkojen välillä. Vakiintunut käytäntö ja työehtosopimustekstille käytännön kautta annettu tulkinta on sopimuksenveroinen ja sitä ei voi työnantaja yksipuolisesti toiseksi muuttaa. Mahdolliset muutokset tapahtuvat työehtosopimusosapuolten yhteisestä sopimuksesta. Myös osa- aikaiselle työntekijälle kuuluu tauot (alle kuuden tunnin työvuoroissa kahvitauot). Taukojen pituudet muuttuvat suhteessa työpäivän pituuteen verrattuna.
Esimerkiksi Postin jakelupäiväuudistuksen myötä on tiistaille suunniteltu lyhempiä työpäiviä. Työnantaja onkin antanut työpaikoille työohjeen vain yhdestä kahvitauosta. Työehtosopimuksella ei ole kuitenkaan sovittu kahvitaukojen lukumääristä. Tällaisia taukojen lukumääriä koskevia rajoituksia ei ole myöskään sovittu erikseen työehtosopimusosapuolten kesken. Taukopaikat sovittava jakelureitille Jokaiselle jakelureitille on sovittava taukopaikat. Ensisijainen taukopaikka taajamissa on oma jakelutoimipaikka, jonne voidaan poiketa myös kesken jakelureitiltä. Mikäli ei ole mahdollista pitää taukoa toimipaikassa, on reitin varrelle sovittava kirjallisesti taukopaikka, joka voi olla esim. huoltoasema tai muu vastaava paikka. Myös haja-asutusalueella on sovittava taukopaikat kirjallisesti.
Jokaisen työntekijän on itse huolehdittava siitä, että tauot tulee pidettyä. Työaika ei voi alkaa tai päättyä tauolla. Työssäjaksaminen ja esim. liikenneturvallisuus paranevat oikealla työn tauotuksella. Lisätietoja taukoihin liittyvissä asioissa saat omalta pääluottamusmieheltäsi!
|